Наш магазин POMIDORKI.COM.UA пропонує тільки перевірені часом сорти томатів. У нас ви можете купити помідори чері, рожеві помідори, помаранчеві, низькорослі помідори. Почитайте невеличку розповідь про деякі цікаві сорти.
Як на мене, помідор – дивовижний овоч , що перевершує за багатьма позиціями інші городні культури. Він щедро обдаровує й урожаєм, і красою, особливо якщо вирощувати унікальні сорти. У моїй колекції їх багато: від крихітних кімнатних до високорослих гігантів Спринт таймер, Великий Зак, Бразильський велетень та інші.
Минулого року пощастило випробувати багато рідкісних сортів, і вражень від їх вирощування багацько. Тому хочеться розповісти колегам про деякі з них.
Візьмемо, скажімо, ВЕЛИКИЙ ЗАК. Це унікальний високорослий сорт. Якщо вам удасться посадити в себе на грядці 30 кущів «Зака», цього буде цілком достатньо, аби запастись на зиму томатним соком. За одне збирання я зазвичай одержував з куща відро помідорів. А за сезон – 4-5відер.
Плоди цього сорту червоні, напівкруглі, з середньою вагою 1 кг. Окремі плоди виростають до 2-3 кг. До того ж дуже солодкі, м*ясисті.
Серед ранніх сортів хотілося б відзначити Юліану. Плоди в неї червоні, овальні, дуже щільні й солодкі. Вони добрі і в салатах, і для раннього консервування.
ЦЕРКВА – улюбленець нашої родини. Плоди у нього червоні, круглясті, середня маса – 800-900 г, але окремі виростають до 1,5 кг. За своїми смаковими якостями він перевищує багато інших сортів. Отримав цей сорт із США. Він у нас прижився і, я гадаю, має велике майбутнє.
БІЛИЙ ПЕРЕЦЬ – сорт власної селекції. Має перцеподібну форму й білий колір. Це дозволяє зарахувати помідори до числа екзотичних. І що особливо цікаво – плоди порожні всередині. Сорт створений для приготування фаршированих помідорів.
Кущ у Білого перця високорослий, потужний. Його слабо уражає фітофтора, стійкий до інших хвороб, легко переносить спеку. А плодоносить сорт до приморозків, витримуючи понижені температури, що для нашої місцевості немаловажне.
БРИТАНСЬКИЙ СНІДАНОК – один із нових сортів у моїй колекції, їх вирощую його вже декілька років, і я жодного разу не пошкодував про це. Він дуже рано дає солодкі, соковиті плоди. Посадіть у себе цей сорт, і впевнитесь: такого солодкого й соковитого помідора ви ще не куштували.
Британський Сніданок має кущ заввишки 2 м, а достигає разом з ультра ранніми низькорослими сортами. Вага плодів 50-70 г, ростуть великими китицями.
До середньостиглих високоврожайних сортів належить УКРАЇНСЬКА ОЛЕНА. Плоди у неї рожевого кольору, масою до 500-700 г, а окремі ростуть до 1 кг. Кущ високий, до 1,5 м, стійкий до хвороб і примх погоди. Кожен дає до 30 плодів. Якщо взяти до уваги їхній розмір, це дуже добрий урожай. Помідори призначені для вживання у свіжому вигляді.
ЕВГЕНІЯ – ще один середньостиглий сорт власної селекції. Кущ високорослий, плоди надзвичайно смачні у свіжому вигляді й у салатах. На одному кущі буває до 10 китиць. У кожній з них – 6-8 плодів, а буває і по 15 китиць. Вага плодів теж вражає, від 600 до 900 г.
БУРКОВСЬКИЙ РАННІЙ – ультраранній сорт. Плоди червоні, круглясті, щільні, не розтріскуються при консервуванні. З них виходить відмінний томатний сік, густий і темний. Маса плода до 200 г. сорт стійкий до хвороб і посухи, достигає одним, із перших на городі.
РОЖЕВИЙ ДЖМІЛЬ – сорт одержав з Канади. Кущ росте до 2 м. плоди рожеві в жовту полоску, округлі, ростуть китицями. В одній китиці – до 10-15 шт. із куща можна зібрати до 10 кг. А плодоносить він до осінніх приморозків.
Міссурі – середньостиглий урожайний сорт. Плоди у нього сливо подібні, червоні, масою до 150 г. вони дуже щільні, добрі для консервації й салатів.
Припав до вподоби нашій родині новий сорт іспанської селекції СЕРЦЕ БУЙВОЛА. Рослини заввишки 1,7 м, з високим навантаженням важкими, медового смаку плодами вагою 1500 г серцеподібної та неправильної форми, насиченого червоного кольору. Урожай – до 20 кг із куща. Плоди придатні для вживання у свіжому вигляді, домашньої кулінарії і ринкового продажу. З усієї моєї колекції Серце Буйвола має одні з найсмачніших плодів. Скуштуйте і ви справжній медовий помідор!
Коротко розповім про те, як правильно підготувати розсаду. Ранні, середні та пізні сорти рекомендую висівати приблизно з 1 по 15 березня. Це дата – для сіянців у ящичках, які ви збираєтесь пікірувати, я якщо віддаєте перевагу вирощуванню без пікірування, то висівайте приблизно з 1 квітня безпосередньо у парник. Грунт для розсади має складатися з 50% землі, 45% перегною і 5% піску. За добу до сівби насіння замочую на 30 хвилин у слабкому розчині марганцівки. Далі поміщаю на 6 годин у розчин високоефективного вітчизняного біорегулятора і стимулятора ЕПІН. У природі він міститься у клітинах усіх рослин. Завдяки епіну насіння швидше проростає. Розсада не витягується, стає стійкою до несприятливих погодних факторів і хвороб. Ще на 6 годин насіння поміщаю у теплу воду. Висіваю на глубину 0.5 – 1 см, залишаючи між рядками відстань 3 см, а між рослинами – 1 см. При появі повних сходів у парнику видаляю слабкі рослини, залишаю найліпші, намагаючись, щоб відстань між ними становила 2-3 см. Під час росту розсади підживлень не проводжу. Щоб насіння швидше проросло, підтримую тампературу 25 градусів, а після появи сходів знижую її до 17-18 градусів. До появи перших сходів поливаю тільки водою з додаванням слабкого розчину марганцівки. Рослини, які повитягувалися, підсипаю землею. У віці розсади 40-50 днів починаю висадження у відкритий грунт, попередньо загартувавши її.
РУСЛАН ДУХОВ
С.МИШУРИН РІГ